Γιατί το λάδι καρύδας είναι υπερτροφή- Λαυρικό οξύ-Μονολαυρίνη

Posted by

Το λάδι καρύδας είναι αυτό που έχει τα περισσότερα κοινά χαρακτηριστικά με το μητρικό γάλα. Είναι εμπλουτισμένο με λιπαρά οξέα που του δίνουν μια μοναδική γεύση καθώς και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε μέσης αλύσου κορεσμένα λιπαρά που τα ονομάζουμε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου.

Τα περισσότερα φυτικά έλαια ή έλαια από σπόρους έχουν μακράς αλύσου λιπαρά οξέα ή τριγλυκερίδια μακράς αλύσου. Αυτά δυσκολεύουν το πάγκρεας, το συκώτι και το έντερο γιατί χρειάζονται συγκεκριμένα ένζυμα για να μεταβολιστούν πλήρως.

Τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου είναι μικρότερα και μπορούν να εισχωρήσουν στη μεμβράνη του κυττάρου χωρίς κάποια πρωτεΐνη ή συγκεκριμένα ένζυμα. Πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στο συκώτι και μετατρέπονται σε ενέργεια. Δεν αποθηκεύονται σαν λίπος.

Πράγματι, τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου δεν χρειάζονται τη χολή ή τα παγκρεατικά ένζυμα για να μεταβολιστούν. Αυτό καθιστά το λάδι καρύδας καλή τροφή σε όσους έχουν κάνει αφαίρεση χοληδόχου κύστης.

Το λάδι καρύδας δεν οξειδώνεται εύκολα.

Αυτό οφείλεται στην σύνθεσή του που αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά. Έτσι δεν δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες. Βοηθάει στην ισορροπία των ορμονών, σταθεροποιεί το ζάχαρο και βοηθάει στην διαδικασία της κυτταρικής επούλωσης. Τονώνει τον θυρεοειδή και δεν επιβαρύνει το συκώτι και το πάγκρεας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο μεταβολισμός και μας βοηθάει να κάψουμε λίπος. Επίσης είναι πολύ εύκολο στην πέψη του.

Το λάδι καρύδας καθώς και το μητρικό γάλα είναι πλούσια σε λαυρικό οξύ που μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη. Η μονολαυρίνη έχει αντιβιοτικές. αντιιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα εργαστηριακά φάρμακα είναι εντελώς αβλαβής.

Το λάδι καρύδας όπως είπαμε αποτελείται από μέσης αλύσου τριγλυκερίδια. Αυτά ενισχύουν την ανάπλαση των ιστών. Δυναμώνει και δίνει ευλυγισία στο συνδετικό ιστό, προστατεύει το δέρμα από τα σημάδια της ηλικίας (που δημιουργούνται από τις ελεύθερες ρίζες) και με φυσικό τρόπο μειώνει τις ρυτίδες. Επίσης βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Λαυρικό οξύ

Το λάδι καρύδας έχει χαρακτηριστεί σαν αρκετά επωφελές για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ. Όταν υπάρχει στο σώμα, το λαυρικό οξύ μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλου μικροοργανισμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και ουσιαστικά να τα καταστρέφει.

Η Μονολαυρίνη

είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της candida albicans και πολλών ειδών μυκητιάσεις. Επίσης έχει αποτελέσματα σε βακτηριδιακές μολύνσεις και ιούς, όπως οι μαγουλάδες, η γρίπη, ηπατίτιδα C ακόμα και τον ιό HIV. Στην πραγματικότητα, ερευνητές από τις Φιλιππίνες μελετούν την αποτελεσματικότητα του λαυρικού οξέος ενάντια στον ιό του HIV/AIDS βασιζόμενοι στις αρκετά ισχυρές αντιιικές του δυνατότητες.

Το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος.

Πού ωφελεί το έλαιο καρύδας:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική άλλη πηγή που υπάρχει σε λαυρικό οξύ, πράγμα που επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους. Έχει επίσης σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Χάριν στα αντιμικροβιακά λιπίδια, το λαυρικό οξύ, το καπρικό οξύ και το καπρυλικό οξύ, τα οποία έχουν αντιμυκητιακες, αντιβακτηριακές και αντιιικές ιδιότητες. Το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει το λαυρικό οξύ σε μονολαυρίνη η οποία έχει αποδειχθεί ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ιών και βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες όπως ο έρπης και η γρίπη.

Η ασθένεια ΔΕΝ προκαλείται από ιούς και βακτήρια, αλλά από το εξασθενισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Φυσικό φάρμακο για την πνευμονία:

Σε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό κολέγιο των Πνευμονολόγων τον Οκτώβριο του 2009, ανακοινώθηκε ότι το έλαιο καρύδας βοηθούσε όσους έπασχαν από πνευμονία και συγκεκριμένα μείωνε την ένταση των συμπτωμάτων.

Η διατύπωση αυτή είναι πολύ σημαντική εφόσον σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μείνει λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο, λιγότερα νοσήλια και λιγότερη λήψη αντιβιοτικών. Το καλύτερο, τέλος είναι ότι το έλαιο καρύδας δεν έχει αντενδείξεις.

Μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών επεισοδίων και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης:

Σε μελέτη που έγινε σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών, στις μισές από αυτές χορηγήθηκαν 30 ml έλαιο σόγιας σαν συμπλήρωμα, ενώ οι υπόλοιπες μισές έπαιρναν 30 ml έλαιο καρύδας και ασκούνταν όχι πολύ έντονα για μία περίοδο 12 εβδομάδων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν χαμηλό δείκτη μάζας, μόνο οι γυναίκες που έπαιρναν έλαιο καρύδας παρουσίασαν αισθητή μείωση στην περιφέρειά τους και ταυτόχρονα μειώθηκε αρκετά ο κίνδυνος για παρουσίαση ασθενειών όπως διαβήτης τύπου ΙΙ και καρδιακών επεισοδίων.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι εκείνες οι γυναίκες που έδειξαν βελτίωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους ήταν εκείνες που έπαιρναν έλαιο καρύδας. Εκείνες που λάμβαναν το αντίστοιχο από σόγια δεν είχαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα.

Η καλύτερη πρόληψη για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδία.

Το λαυρικό οξύ το οποίο περιέχει το λάδι καρύδας βοηθά στην πρόληψη διαφόρων προβλημάτων που ενδέχεται να σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Προλαμβάνει τον διαβήτη.

Το λάδι καρύδας βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει την έκκριση της ινσουλίνης. Επίσης, προωθεί την αποτελεσματική χρήσης της γλυκόζης στο αίμα ώστε να προλαμβάνει και να συμβάλλει στην θεραπεία του διαβήτη.

Βοηθάει στην υγεία των οστών και στη χρόνια κόπωση:

Η έρευνα έδειξε ότι το έλαιο καρύδας βοηθάει στην οστεοπόρωση γιατί ενισχύει την απορρόφηση των ευεργετικών ουσιών όπως του ασβεστίου και του μαγνησίου, αρκετά σημαντικά μέταλλα για την αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης.                                                                                         Ακόμα, οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας παράγουν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος στο σώμα και έτσι βελτιώνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την κόπωση. Το έλαιο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει εκείνους τους οργανισμούς στο σώμα που τρώνε την ενέργειά τους και συμβάλλουν στο αίσθημα της κόπωσης.

Αλτσχάιμερ:

η Δρ. Mary Newport, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει με κλασσικές θεραπείες την άνοια του συζύγου της ανακάλυψε ότι το έλαιο καρύδας περιείχε φυσικές μεσαίες αλυσίδες τριγλυκεριδίων (MCT), δηλαδή την ίδια ουσία που περιείχε ένα φάρμακο σε δοκιμή για το οποίο ο άντρας της δεν κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα δοκιμής του.                                                    Έτσι, λοιπόν, έδωσε στον άντρα της μία κουταλιά της σούπας έλαιο καρύδας δύο φορές την μέρα για διάστημα περίπου ενάμιση μήνα και είδε σχεδόν ολοκληρωτική βελτίωση.

Ασπίδα για το πεπτικό σύστημα.

Το λάδι καρύδας βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και αποτρέπει την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων που σχετίζονται με το στομάχι και με τη διαδικασία της πέψης, συμπεριλαμβανομένου και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθούν στην αντιμετώπιση των διαφόρων βακτηρίων, μυκήτων και παράσιτων που μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία.

Απώλεια βάρους:

Οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό γρηγορότερα από ό,τι οι πιο μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων γιατί χωνεύονται περισσότερο εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, μία μελέτη υποστηρίζοντας ότι οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικές στο να “ξυπνήσουν” τον μεταβολισμό από ό,τι οι μεγαλύτερες οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι η αποτελεσματική απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί αν οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων πάρουν τη θέση των δεύτερων (μακριών). Επιπλέον, το λάδι καρύδας προστατεύει τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Στα μαλλιά σας:

Τα μοναδικά στο είδος τους λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο έλαιο καρύδας έχουν μικρή μοριακή δομή και έτσι εισέρχονται εύκολα στην κυτταρική μεμβράνη της τρίχας επιτρέποντας στο λάδι να εισχωρήσει στο στέλεχος της τρίχας.

Αυτό στην κυριολεξία ενυδατώνει με τον καλύτερο τρόπο την τρίχα από μέσα προς τα έξω σε σύγκριση με τα κοινά μαλακτικά προϊόντα μαλλιών που δουλεύουν από έξω προς τα μέσα.
Κάνοντας μασάζ με το λάδι στο κεφάλι μπορεί επίσης να έχει ευεργετικά αποτελέσματα κατά της πιτυρίδας.

Η πιτυρίδα που δημιουργείται από ξηροδερμία ή μία εσωτερική κατάσταση μυκητίασης που φθάνει έως το κρανίo. Με συχνή χρήση, το λάδι καρύδας μπορεί να εξαφανίσει όλους τους μύκητες και να θέσει τέλος σε κάθε πρόβλημα πιτυρίδας.

Για βαθιά ενυδάτωση, μία κουταλιά της σούπας ή δύο ελαίου καρύδας σε νωπά μαλλιά για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να δώσει επιπλέον λάμψη στα μαλλιά σας. Αφήστε το μία ολόκληρη νύχτα και θα αρχίσετε να παρατηρείτε τη διαφορά.

Φροντίδα για το δέρμα σας:

Το έλαιο καρύδας είναι εξαιρετικό ενυδατικό για το δέρμα γιατί περιέχει μεσαίας αλυσίδας τριγλυκερίδια που είναι φυσικά λίπη τα οποία εισχωρούν βαθιά, ενυδατώνουν και σαν «προστατευτικό τείχος» ενάντια στη περιβαλλοντική ρύπανση και τις ελεύθερες ρίζες.

Το έλαιο επίσης προστατεύει ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία και συγκεκριμένα στο 20% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Επιπλέον, καθυστερεί την εμφάνιση ρυτίδων και τη χαλάρωση του δέρματος, στοιχεία που συνδέονται με τη γήρανση.

Το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και στα φυσικά αντιβακτηριδιακά οξέα, καπριλικό και καπρικό αντίστοιχα. Η ιδιότητά του να μαλακώνει το δέρμα ενώ ταυτόχρονα το ενισχύει με αντι-οξειδωτικά το κάνει το τέλειο ενυδατικό ενάντια στη γήρανση του δέρματος.

Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, ένα άλλο δημοφιλές αντι-οξειδωτικό που επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και άλλα τραύματα.

Εκτός από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα παρακάτω αφορούν επιπρόσθετες ευεργετικές πτυχές του ελαίου καρύδας:

• Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και στον HIV καθώς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες.
• Σκοτώνει τα βακτήρια και τα παράσιτα, όπως τα σκουλήκια στο έντερο και τους τρυματώδεις σκώληκες στο συκώτι.
• Ανακουφίζει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.
• Μειώνει την εμφάνιση αιμορροΐδων (ιδανικό ΚΑΙ για εξωτερική χρήση).
• Θεραπεύει και απαλύνει προβλήματα στο έντερο.
• Ανακουφίζει τον πόνο στα αυτιά.
• Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που συνδέονται με τον προστάτη.
• Ενισχύει το συκώτι και προστατεύει από τον εκφυλισμό του.
• Μειώνει τα περιστατικά επιληπτικών επεισοδίων.
• Μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις και στους μύες.
• Καταπραΰνει τις νευροπάθειες και τη φαγούρα που προκαλεί ο διαβήτης.

Αν θέλεις προϊόντα Μονολαυρίνης, κάνε κλικ εδώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *