Λακτοφερίνη: Ρόλος & Ιδιότητες

Posted by

Η λακτοφερίνη γνωστή και ως Λακτοτρανσφερίνη (LTF) είναι μια πολυλειτουργική πρωτεΐνη που συναντάται στο μητρικό γάλα (1mg/ml)και ειδικά στο πρωτόγαλα σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση (7mg/ml) . Που βοηθά όμως τα νεογνά και γενικά τον άνθρωπο;

Ο κύριος ρόλος της λακτοφερίνης είναι να  μεταφέρει σίδηρο στο κύτταρο και να ελέγχει το επίπεδο του ελεύθερου σιδήρου στο αίμα και στα εξωτερικά εκκρίματα (σάλιο, δάκρυα κ.α.).                  Ουσιαστικά δεσμεύει τον ελεύθερο σίδηρο και δεν αφήνει να συγκοληθεί με τα βακτήρια τα οποία χρειάζονται τον σίδηρο για να αναπτυχθούν και να αναπαραχθούν.  Ενεργώντας έτσι απομακρύνει το σίδηρο από τα βακτηρίδια, και το διαθέτει για τις δικές μας λειτουργίες. Η κυριότερη των οποίων είναι η τροφοδοσία όλων των κυττάρων με οξυγόνο.

Θωρακίζει ποικιλοτρόπως το ανοσοποιητικό των νεογνών ενισχύοντας την φυσιολογική χλωρίδα του γαστρεντερικού τους , απαραίτητη  για αυτούς που λαμβάνουν επιπλέον συμπληρώματα σιδήρου.

Στο σημερινό άνθρωπο που η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων όπως επίσης και αντιϊκών και αντιμυκητισιακών έχουν δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, ιών και μυκήτων. Η μεγάλη χρήση αντιφαρμάκων (αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη κ.ά.) έχουν επιβαρύνει και αλλοιώσει την χλωρίδα του εντέρου με άμεσο αντίκτυπο τις λανθασμένες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έχει αποδειχθεί ότι η Λακτοφερίνη εμπλέκεται όχι μόνο στην μεταφορά του σιδήρου ακόμη και του ψευδαργύρου και του χαλκού, αλλά και στη ρύθμιση της απορρόφησής τους.

Πέραν της κύριας βιολογικής της λειτουργίας, της δέσμευσης δηλαδή των ιόντων σιδήρου και της μεταφοράς τους, η λακτοφερίνη έχει

  •  αντιμικροβιακή δράση (αντιβακτηριακή)
  •  αντιϊκή,
  •  αντιπαρασιτική,
  • καταλυτική, αντικαρκινική,
  •  αντιαλλεργική
  • ραδιοπροστατευτική δράση και ιδιότητα.

Η αντιβακτηριδιακή δράση είναι η πλέον μελετημένη.

Η Λακτοφερίνη συνδέεται με λιποπολυσακχαρίδια των βακηριακών τοιχωμάτων και το τμήμα του οξειδωμένου σιδήρου της Λακτοφερίνης οξειδώνει τα βακτήρια μέσω σχηματισμού υπεροξειδίων. Αυτό επηρεάζει τη διαπερατότητα της μεμβράνης με αποτέλεσμα την καταστροφή του κυττάρου (λύση).

Η Λακτοφερίνη σχετίζεται επίσης με τη διέγερση της φαγοκυττάρωσης. Αυξάνει τη δράση των ουδετερόφιλων, μονοκυττάρων και μακροφάγων κυττάρων να εγκλωβίζουν και να καταστρέφουν μικροοργανισμούς, ξένα αντιγόνα και άχρηστο κυτταρικό υλικό.

Η Λακτοφερίνη δρα επίσης κατά του Candida Albicans  κυρίως στις πεπτικές και στις στοματικές μολύνσεις, αλλά και τις μολύνσεις του γεννητικού συστήματος στους ανθρώπους.

Ο πλέον μελετημένος μηχανισμός αντιϊκής δράσης της Λακτοφερίνης είναι η εκτροπή των τμημάτων των ιών από τα κύτταρα στόχους. Πολλοί ιοί έχουν την τάση να συνδέονται με τις λιποπρωτεΐνες της κυτταρικής μεμβράνης και να διεισδύουν στον κύτταρο. Η Λακτοφερίνη συνδέεται με τις ίδιες πρωτεΐνες εκτοπίζοντας έτσι τα σωματίδια του ιού. Εκτός αυτής  της δράσης στο κυτταρικό τοίχωμα, η Λακτοφερίνη συνδέεται και με σωματίδια των ιών, όπως της Ηπατίτιδας.

Η Λακτοφερίνη επίσης αναστέλλει την αντιγραφή μετά την είσοδο του ιού στο κύτταρο.

Η Λακτοφερίνη έχει ισχυρή αντιμυκητισιακή δράση. Αναστέλλει την invitro δράση του trichophytonmentagrophytes, που είναι υπεύθυνο για διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως λειχήνες. Η Λακτοφερίνη καταστρέφει το κυτταρικό τοίχωμα και δεσμεύεται στην κυτταρική μεμβράνη του Candida Albicans.Τέτοια αντιμυκητισιακή δράση είναι πολύ χρήσιμη όταν άλλα φάρμακα είναι αναποτελεσματικά ή ο οργανισμός έχει εξασθενημένο αμυντικό σύστημα.

Βοηθά επίσης τα καλά βακτηρίδια στο πεπτικό σύστημα, όπως είναι το Bifidobacterium bifidus.

Ο συνδυασμός της Λακτοφερίνης με  ιχνοστοιχεία όπως Σελήνιο, Χαλκός, Ψευδάργυρος και βιταμίνες όπως Vit C, D κ.ά., βοηθά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος που αποτρέπει οξείες και χρόνιες παθήσεις.

Μπορείς να βρεις Προϊόντα Λακτοφερίνης ΕΔΩ.