Πρωτόγαλα – Colostrum

Posted by

Το πρωτόγαλα είναι το γαλακτώδες υγρό που παράγεται από τους μαστούς των ανθρώπων, των αγελάδων και άλλων θηλαστικών που έχουν γεννήσει, πριν την απελευθέρωση του μητρικού γάλακτος.

Το πρωτόγαλα βοοειδών, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή των συμπληρωμάτων διατροφής, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, αυξητικές ορμόνες, πεπτικά ένζυμα και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων, τα οποία ενισχύουν την ανοσία, καταπολεμώντας ιϊκές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Το πρωτόγαλα που παράγεται από τις αγελάδες παστεριώνεται και υφίσταται τη διαδικασία της ξήρανσης, ώστε να καταλήξει ως συμπλήρωμα σε κάψουλα ή σκόνη.

Ποια είναι τα πολύτιμα συστατικά που περιέχει το πρωτόγαλα

Τα συστατικά που περιέχει το πρωτόγαλα, τα οποία βρίσκονται σε πολύ υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το αγελαδινό γάλα είναι τα εξής:

  • Λακτοφερίνη: αποτελεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού σε βακτηριακές και ιικές λοιμώξεις. Φαίνεται να δεσμεύει τον σίδηρο και να τον στερεί από τα βακτήρια που τον χρειάζονται για την ανάπτυξή τους, να διεγείρει τη φαγοκυττάρωση, να έχει αντιική δράση και να ενισχύει τη δράση των ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.
  • Αυξητικοί παράγοντες:                                                                                                        είναι πλούσιο σε δύο ορμόνες, τον ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα IGF-1 και τον IFG-2 που προωθούν την ανάπτυξη.
  • Αντισώματα:                                                                                                                        είναι πλούσιο στα ΙgA, IgM, IgG  τα οποία χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση ιών και βακτηρίων. Η ανοσοσφαιρίνη G (IgG) αποτελείται από τέσσερις υποκατηγορίες, IgG1, IgG2, IgG3 και IgG4, και αποτελεί το 75% όλων των ανοσοσφαιρινών στην κυκλοφορία του αίματος. Τα IgG αντισώματα έχουν δραστηριότητα ενάντια στους ιούς, σε ορισμένα βακτήρια και σε τοξίνες. Είναι σε θέση να διαπερνούν τον πλακούντα και να παρέχουν ανοσία στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και λειτουργούν επίσης ως ενεργοποιητής του συστήματος του συμπληρώματος. Τα IgG αντισώματα αυξάνονται ως απόκριση στις λοιμώξεις και παραμένουν αυξημένα, ακόμη και αν η λοίμωξη γίνεται χρόνια. Η ανοσοσφαιρίνη G είναι επίσης σημαντική στις αυτοάνοσες νόσους, επειδή πολλά από τα αυτοαντισώματα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (τάξη αντισωμάτων).                                                                                                             Η περιεκτικότητα της στο Πρωτόγαλα έχει σχέση με την χρονική περίοδο συλλογής. Το πρωτόγαλα που συλλέγεται τις πρώτες 8 ώρες είναι το πιο δραστικό.
  • Βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα

Το πρωτόγαλα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών αντισωμάτων που περιέχει. Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι μετά την κατανάλωση συμπληρώματος με πρωτόγαλα, αυξήθηκε η ποσότητα των αντισωμάτων στο σάλιο αθλητών και άρα η ικανότητα αντιμετώπισης λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού. Οι περισσότερες μελέτες συνηγορούν υπέρ αυξημένης ανοσοαπόκρισης.

Πιο συγκεκριμένα, τα οφέλη για την υγεία είναι:

– Εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βοηθώντας τους διαβητικούς ή τους υπογλυκαιμικούς

– Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, ενισχύει τις καύσεις, βελτιώνει τη μυϊκή σύσταση του σώματος και κατά συνέπεια τις αθλητικές επιδώσεις

– Βοηθά στον σωστό σχηματισμό των οστών

– Προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι Αλτσχάιμερ, AIDS και παρόμοιων ασθενειών

– Έχει αντιοξειδωτική δράση

– Έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στα συμπτώματα των εξής ασθενειών. Αναιμία, αρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα, κολίτιδα, χρόνια κόπωση, γρίπη, βήχας, χρόνιοι πόνοι, πόνοι αρθρώσεων, κατάθλιψη, διαβήτης, καρδιακό φύσημα, νευρικές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές, έλκος, έρπης, αιμορροΐδες, στρες, προβλήματα θειροειδούς, αυτοάνοσες ασθένειες.

-Προωθεί την σύνθεση και την αποκατάσταση του DNA και RNA

– Βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού: καταστρέφει ιούς – βακτήρια – μύκητες (όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, η esherichia coli, η candida και τα κρυπτοσπορίδια), βοηθά στην άμεση επούλωση των τραυμάτων

– Δρα κατασταλτικά σε φλεγμονές που το όνομά τους τελειώνει σε: “-ίτις” (π.χ.: Ωτίτις, Δερματίτις κλπ.)

– Ανοσοενισχυτικό σε χημειοθεραπείες και σε αυτοάνοσες ασθένειες

– Μειώνει την υπερπλασία του προστάτη και βελτιώνει την υγεία του προστάτη

– Μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών

– Οξύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες – ενισχύει την μνήμη

Μπορεί να συνδυαστεί σε σκευάσματα με επιπλέον Βιταμίνη D ή με Κουρκουμίνη για πολλαπλά οφέλη.

Αν θέλεις προϊόντα με Πρωτόγαλα, κάνε κλικ εδώ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *