Landing Pages: 7 Μύθοι που δεν ισχύουν

Posted by

Οι μύθοι είναι ό,τι πρέπει για να τους διηγούμαστε στα μικρά παιδιά, καθώς ενισχύουν και καλλιεργούν τη φαντασία τους. Όμως, οι μύθοι που αφορούν σημαντικές Digital Marketing πρακτικές, όπως οι landing pages, δεν έχουν κανένα θετικό αντίκτυπο και μπορούν κάλλιστα να βλάψουν την απόδοση και την επιτυχία της online στρατηγικής σας.

Οι landing pages, γνωστές και ως lead capture pages ή σελίδες προορισμού, είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο σας για να μετατρέψετε τους επισκέπτες του site σας σε leads, καθώς και τους leads σε πελάτες σας.

Παρακάτω, θα ξεσκεπάσουμε τα πιο συνηθισμένα ψέματα για τις landing σελίδες και θα σας δώσουμε χρήσιμες πληροφορίες για να βελτιώσετε τις δικές σας σελίδες προορισμού.

Μύθος #1: Δεν χρειάζεστε πολλές Landing Pages

Πολλοί πιστεύουν ότι δεν χρειάζεστε πολλές σελίδες προορισμού στο website σας και πιστεύουν ότι μια «Contact us» page και μια demo page είναι αρκετές. Αυτός είναι ένας κοινός μύθος, ο οποίος όμως έχει ως αποτέλεσμα να χάνετε επισκεψιμότητα, leads και πελάτες.

Κάθε νέα landing page που φτιάχνετε είναι άλλη μια ευκαιρία για να εμφανιστείτε στις μηχανές αναζήτησης και να προωθηθεί το link σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσο καλύτερη θέση έχετε στις μηχανές αναζήτησης και όσο περισσότερες αναφορές και shares στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσες περισσότερες είναι οι ευκαιρίες για να προωθήσετε αποτελεσματικά το website σας και να αποκτήσετε νέους πελάτες.

Μύθος #2 : Οι σύντομες φόρμες είναι καλύτερες

Κανένα μέγεθος δεν είναι το «καλύτερο» για τη φόρμα σας. Όλα εξαρτώνται από το τι θέλετε να πετύχετε με τη φόρμα. Θέλετε να προσελκύσετε πολλούς νέους leads; Τότε, κάντε τη φόρμα σύντομη. Θέλετε να προσελκύσετε συγκεκριμένο τύπο lead; Τότε, κάντε τη φόρμα μεγαλύτερη. Η μια εκδοχή δεν είναι καλύτερη από την άλλη, έχουν απλώς διαφορετικούς στόχους.

Το πιθανότερο είναι το μέγεθος της φόρμας σας να καταλήξει σε κάτι ενδιάμεσο. Για να βρείτε ποιο μέγεθος φόρμας είναι κατάλληλο για τη δική σας σελίδα προορισμού, κάντε A/B tests και προσαρμόστε το μέγεθος ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Μύθος #3: Αν αντιγράψετε τη landing page κάποιου άλλου website, τα ποσοστά των πιθανών πελατών θα αυξηθούν

Τα παραδείγματα και τα πρότυπα άλλων lead capture pages είναι μια καλή αρχή για να δημιουργήσετε τις δικές σας landing pages, αλλά μην περιμένετε ότι αν αντιγράψετε το περιεχόμενό σας από κάποια άλλη αντίστοιχη σελίδα, θα μαζέψετε αυτόματα περισσότερους εν δυνάμει πελάτες. Η επιτυχία μιας σελίδας προορισμού κρίνεται από την αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών στοιχείων, όπως το περιεχόμενο της σελίδας αυτής, ο σχεδιασμός της, καθώς και το κοινό όπου απευθύνεται.

Μύθος #4: Αν αλλάξετε το Call-to-action της φόρμας από πράσινο σε κόκκινο, θα αυξήσετε  το conversion rate  

Έχουμε κάνει αυτό το τεστ και βρήκαμε ότι ένα κόκκινο call-to-action (CTA) είναι αποτελεσματικότερο από ένα πράσινο CTA…αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κόκκινα κουμπιά είναι πάντα καλύτερα από τα πράσινα. Με λίγα λόγια, ένα συγκεκριμένο τεστ που δούλεψε για μια σελίδα με συγκεκριμένο σχεδιασμό και για συγκεκριμένο κοινό, δεν σημαίνει ότι λειτουργεί το ίδιο για όλες τις σελίδες. Αν κάνετε το ίδιο τεστ στο δικό σας site, ίσως μάλιστα διαπιστώσετε ότι ισχύει το αντίθετο.

Αυτός ο μύθος ισχύει για όλα τα τεστ χρωμάτων. Δεν υπάρχει κανένα σωστό χρώμα που θα επιφέρει περισσότερες μετατροπές. Ελέγξτε μόνοι σας τα χρώματα για να δείτε ποιο φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Μύθος #5: Η landing page πρέπει πάντα να είναι σύντομη

Όπως και με το χρώμα, δεν υπάρχει σωστή έκταση στο κείμενο μιας landing page. Το αναφέραμε και στον Μύθο #4, αλλά ο μύθος που αφορά την έκταση είναι πιο διαδεδομένος και χρειάζεται μια δική του ενότητα.

Η απάντηση στην ερώτηση “πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κείμενο μιας landing page” είναι ίδια με αυτή που σας έδιναν οι καθηγητές σας όταν τους ρωτούσατε πόση έκταση πρέπει να έχει μια έκθεση: όση χρειάζεται για να καλυφθεί το θέμα. Όσον αφορά τις landing pages, πρέπει να έχει όση έκταση χρειάζεται, για να πετυχαίνει μετατροπές μέσω της φόρμας στη landing page σας. Για τις πιο σύνθετες προσφορές για τις οποίες χρειάζεται κάποιος να δώσει αρκετά χρήματα ή σημαντικές πληροφορίες, θα ήταν καλό να είστε πιο αναλυτικοί. Για απλές προσφορές, όπως για παράδειγμα ένα ebook, η έκταση του κειμένου της landing page δεν χρειάζεται να είναι τεράστια.

Κάνοντας Α/Β tests, θα βρείτε ποια έκταση κειμένου προτιμούν οι επισκέπτες της σελίδας, με αποτέλεσμα να πείθονται να συμπληρώνουν τη φόρμα με τα στοιχεία τους, αυξάνοντας έτσι το conversion rate.

Μύθος #6: Τα ποσοστά μετατροπής είναι οι μόνες μετρήσεις που πρέπει να ελέγχετε

Οι landing pages έχουν καθοριστική σημασία για το marketing funnel σας. Δεν προσπαθείτε απλώς να πείσετε τον επισκέπτη να συμπληρώσει μια φόρμα, αλλά ελπίζετε ότι κάποια στιγμή θα γίνει πελάτης σας.

Συνεπώς, αν προσπαθείτε να βελτιστοποιήσετε τα αποτελέσματα από τις landing pages σας, δεν πρέπει να δίνετε σημασία μόνο στο ποσοστό όσων πείστηκαν να συμπληρώσουν μια φόρμα, αλλά και το τι επακολουθεί. Πόσοι από αυτούς γίνονται πελάτες; Κοιτάζοντας τα analytics στο σύνολο τους, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μια landing page που αρχικά έχει χαμηλά ποσοστά μετατροπής φέρνει στην πραγματικότητα πολλούς πελάτες, ή και το αντίθετο.

Μύθος #7: Δεν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στις Landing Pages σας

Ελέγχετε συνέχεια την απόδοση των σελίδων του site σας και κυρίως των σελίδων προορισμού που έχετε δημιουργήσει! Σχεδόν πάντα υπάρχουν τρόποι για να τις αλλάξετε και να τις βελτιώσετε. Αν τις φτιάξετε και τις αφήσετε, θα χάσετε πολύτιμες μετατροπές. Οι landing pages στηρίζουν τη ραχοκοκαλιά του marketing funnel σας. Επομένως, σιγουρευτείτε ότι παίρνετε όσα το δυνατόν περισσότερα από αυτές με το να κάνετε συχνά A/B tests.

Το άρθρο το βρήκα εδώ: wedia.gr