Η δίαιτα Κeto ή αλλιώς πρωτεϊνική δίαιτα, είναι το κοινό όνομα για μια αποτελεσματική μέθοδο μείωσης του λιπώδους ιστού, που αναπτύχθηκε αρχικά για κλινική χρήση.
Διαβάστε παρακάτω τι είναι η πρωτεϊνική δίαιτα, ποιες είναι οι βασικές αρχές και οι οδηγίες της.
-Πώς λειτουργεί η κέτωση, τι πρέπει να ακολουθήσετε και τι να αποφύγετε.
-Ποιες είναι οι πιθανές αντενδείξεις και παρενέργειες.
Ιστορία
Η ιστορία της χρονολογείται από τις ΗΠΑ στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, όπου η διατροφή και η παχυσαρκία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, ως ένα πιο σημαντικό ιατρικό φαινόμενο σε σχέση με το αυξανόμενο επίπεδο της μεταπολεμικής κοινωνίας και το επίπεδο ευημερίας. Αν και η παχυσαρκία δεν γινόταν αντιληπτή, ως κοινωνικό ή πολιτισμικό πρόβλημα εκείνη την εποχή, όπως συμβαίνει σήμερα, οι παχύσαρκοι ασθενείς προκαλούσαν πρακτικό πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν κατέστη δυνατή η χειρουργική επέμβαση για σοβαρά παχύσαρκους ασθενείς, λόγω του υπερβολικού όγκου λίπους στο σώμα. Αυτοί οι ασθενείς ήταν κατάκοιτοι, επομένως δεν μπορούσαν να ασκηθούν για να μειώσουν τον λιπώδη ιστό και έτσι αναζητήθηκε ένας προσιτός τρόπος για να επιτευχθεί σημαντική μείωση του λιπώδους ιστού, αλλάζοντας τη διατροφή τους. Από μια άλλη σκοπιά, ο Dr. Russell Morse Wilder μελέτησε τις επιπτώσεις των διατροφικών αλλαγών και της ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς. Ο Dr. Wilder ήταν πιθανώς ο πρώτος, που χρησιμοποίησε μια κετογονική ή πρωτεϊνική δίαιτα για πρώτη φορά για θεραπευτικούς σκοπούς. Όπως και ο καθηγητής George L. Blackburn (1936 – 2017), ο οποίος μελέτησε λεπτομερώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα τη διαδικασία καύσης λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Ο Dr. Blackburn ονόμασε κέτωση, μια κατάσταση στο σώμα κατά την οποία αυτό καίει κυρίως τον αποθηκευμένο λιπώδη ιστό διατηρώντας την μυϊκή μάζα.
Περιέγραψε, πώς μπορεί να προκαλέσει κέτωση μειώνοντας στο ελάχιστο την εξωτερική πρόσληψη υδατανθράκων και λιπών στη διατροφή και αυξάνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη πρωτεΐνης. Με την καύση του λιπώδους ιστού σχηματίζονται τα λεγόμενα κετονοσώματα. Αυτά τα κετονοσώματα αντικαθιστούν τους διατροφικούς υδατάνθρακες και έτσι γίνονται η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος. Η έρευνα του καθηγητή Blackburn αποτελεί την επιστημονική βάση πάνω στην οποία βασίζεται η έννοια της πρωτεϊνικής δίαιτας.
Τι είναι η κέτωση
Η κέτωση είναι μια φυσική κατάσταση, που εμφανίζεται στο σώμα όταν η πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους μειώνεται, ενώ αυξάνεται η πρόσληψη πρωτεΐνης. Τα λεγόμενα κετονοσώματα αρχίζουν να σχηματίζονται στο σώμα, που προκαλούνται από τη διάσπαση του λιπώδους ιστού. Αυτά τα κετονοσώματα αντικαθιστούν τους αρχικούς υδατάνθρακες (που είχαν τη μορφή γλυκόζης, της κύριας πηγής ενέργειας του οργανισμού) ως πηγή ενέργειας. Το σώμα σας θα αρχίσει να καίει τα αποθηκευμένα λίπη και το βάρος σας μειώνεται από τους λιπώδης ιστούς και όχι από την μυϊκή μάζα.
Ο οργανισμός εισέρχεται σε κατάσταση κέτωσης περίπου 2 – 3 ημέρες μετά την πρόκληση των κατάλληλων συνθηκών.
Κατά την κέτωση, δεν καίγεται μόνο ορατό υποδόριο λίπος, αλλά και πολύ πιο επικίνδυνο εσωτερικό ή σπλαχνικό λίπος, το οποίο τυλίγει τα εσωτερικά όργανα και έτσι εμποδίζει τη φυσική τους λειτουργία. Η κέτωση έχει επίσης ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μειώνοντας το επίπεδο της «κακής» LDL χοληστερόλης και αυξάνοντας το επίπεδο της «ευεργετικής» HDL χοληστερόλης. Στον οργανισμό σε κέτωση, η παραγωγή ινσουλίνης, ως ορμόνης που σπάει το λίπος μειώνεται και ταυτόχρονα αυξάνεται η ευαισθησία του οργανισμού σε αυτή την ορμόνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη ή θεραπεία του διαβήτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κέτωση, λόγω των παραπάνω, δεν συνοδεύεται από αίσθημα πείνας και λαχτάρα για ζάχαρη, αλλά, αντίθετα, από ένα αίσθημα καλής διάθεσης και ένα κύμα ενέργειας, που αναφέρεται επίσης σε ορισμένες πηγές. Η κέτωση έχει αποδειχθεί, ότι είναι μια απολύτως φυσική και ασφαλής κατάσταση για έναν υγιή οργανισμό.
Μην συγχέετε την κέτωση και την κετοξέωση
Σε μια επιφανειακή μελέτη της κέτωσης, ειδικά σε μη επαγγελματικές πηγές, θα συναντήσετε συχνά μια περιγραφή της κέτωσης, ως μια επικίνδυνη κατάσταση που απειλεί το σώμα. Ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρα μια σύγχυση μεταξύ των λέξεων κέτωση και κετοξέωση. Η κετοξέωση είναι μια κατάσταση του σώματος, που εμφανίζεται σε άτομα με ανεπαρκή παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης ή με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη (δηλαδή σε διαβητικούς). Το επίπεδο των κετονικών σωμάτων σε αυτά τα άτομα ξεπερνά το όριο, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για το άτομο.
Μείωση του κινδύνου του φαινομένου yo-yo
Με τις συμβατικές δίαιτες μείωσης, υπάρχει υψηλός κίνδυνος το σώμα να χάσει βάρος, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας συμβαίνει σε βάρος του μυϊκού ιστού. Μετά το τέλος της δίαιτας και την επιστροφή σε μια κανονική διατροφή, το σώμα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μια νέα εισροή ενέργειας, την οποία αρχίζει να αποθηκεύει ξανά και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος του λεγόμενου φαινομένου yo-yo.
Το κύριο πλεονέκτημα της πρωτεϊνικής δίαιτας είναι το γεγονός, ότι μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος του επακόλουθου φαινομένου yo-yo.
Είναι η κέτωση ασφαλής;
Ναι, για έναν υγιή οργανισμό, η βραχυπρόθεσμη κέτωση, που προκαλείται από μείωση για μια περίοδο περίπου 12 εβδομάδων είναι απολύτως ασφαλής. Αντίθετα, η μείωση της αναλογίας του λίπους στο σώμα φέρνει οφέλη για την υγεία του οργανισμού. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η παχυσαρκία και τα υπέρβαρα άτομα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για μεγάλο αριθμό ασθενειών (διαβήτης τύπου 2, καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, αρθρώσεις, ορισμένοι καρκίνοι).
Η μακροχρόνια παχυσαρκία είναι πολύ μεγαλύτερη επιβάρυνση για το σώμα σας από τη βραχυπρόθεσμη διατροφική κέτωση. Αντίθετα, το σώμα θα ωφεληθεί από την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Η κέτωση είναι η φυσική κατάσταση του οργανισμού, όπου τα υγιή συκώτια και νεφρά, που είναι τα κύρια όργανα «καθαρισμού», βοηθούν στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό.
Η μείωση με μια πρωτεϊνική δίαιτα είναι ασφαλής για έναν υγιή οργανισμό, αλλά υπάρχουν ορισμένες ασθένειες και καταστάσεις στον οργανισμό, όπου η χρήση της αντενδείκνυται.
Αυτά είναι συγκεκριμένα:
- Όλες οι παθήσεις του νεφρικού συστήματος
- Όλες οι ασθένειες του ήπατος
- Ασθένειες της χοληδόχου κύστης, των εντέρων και του πεπτικού συστήματος
- Διαβήτης
- Νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα
- Παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος – έμφραγμα του μυοκαρδίου, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, στηθάγχη
- Εγκεφαλικό
- Καρκίνος
- Η ουρική αρθρίτιδα
- Δυσλειτουργία του θυρεοειδούς
- Διατροφικές διαταραχές – βουλιμία ή ανορεξία
- Αλλεργία σε οποιοδήποτε συστατικό του προϊόντος
- Εγκυμοσύνη και γαλουχία
- Ηλικία πάνω από τα 18 έτη.
Εάν γνωρίζετε καλά την υγεία σας και δεν πάσχετε από καμία από τις παραπάνω ιατρικές παθήσεις, η πρωτεϊνική δίαιτα είναι κατάλληλη για εσάς. Εάν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια πρωτεϊνική δίαιτα. Αν και η κέτωση είναι μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση του σώματος, ορισμένες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε διαφορετικό βαθμό κατά τη διάρκεια της και πρέπει να προετοιμαστείτε.Ανεπιθύμητες και συγκεκριμένες επιπτώσεις μιας πρωτεϊνικής δίαιτας
Πιο συχνή ούρηση
Καθώς το σώμα απαλλάσσεται από τις ουσίες, που δημιουργούνται από την καύση του λιπώδους ιστού και σε σχέση με την αφυδάτωση, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ούρηση. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, ειδικά στο πρώτο μισό της λειτουργίας μείωσης. Είναι λοιπόν απαραίτητο να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού και υγρών χωρίς ζάχαρη σε ποσότητα 2,5 – 3 λίτρων την ημέρα καθ` όλη τη διάρκεια της μείωσης.Κούραση, πονοκεφάλους και πείνα
Εμφανίζονται ιδιαίτερα στην αρχή της μείωσης. Το σώμα μέχρι στιγμής έχει συνηθίσει να τρώει πολύ περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή. Το σώμα μπορεί αρχικά να ανταποκριθεί στη μείωση του σακχάρου στο αίμα με το να αισθάνεται πείνα, λαχτάρα για γλυκά, πονοκεφάλους και κόπωση. Αυτά τα συναισθήματα συνήθως εξαφανίζονται με την ανάπτυξη της κέτωσης (2-3 ημέρες). Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, αφήστε το σώμα να ξεκουραστεί περισσότερο. Για πονοκεφάλους, μπορείτε να αναζητήσετε ένα κανονικό αναλγητικό.Δυσκοιλιότητα και διάρροια
Η δυσκοιλιότητα συνήθως σχετίζεται με το γεγονός, ότι το σώμα δεν είναι συνηθισμένο να λαμβάνει τη συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών. Δώστε μεγάλη προσοχή στη συνιστώμενη ποσότητα υγρών (2,5 – 3 λίτρα την ημέρα), ο οργανισμός σταδιακά θα συνηθίσει να λαμβάνει φυτικές ίνες και η δυσκοιλιότητα θα φύγει. Μην συγχέετε τη δυσκοιλιότητα με τη μείωση του όγκου των κοπράνων. Να γνωρίζετε, ότι το σώμα καταναλώνει λιγότερη τροφή συνολικά και η συχνότητα των «μεγάλων αναγκών» μειώνεται.Με μια ριζική αλλαγή στη διατροφή, μπορεί να εμφανιστεί το αντίθετο πρόβλημα – διάρροια. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές, ως δυσάρεστο μέρος της μείωσης των υδατανθράκων στη διατροφή. Καθώς το σώμα συνηθίζει στη νέα διατροφή, η διάρροια εξαφανίζεται. Εάν εμφανιστεί διάρροια, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας 1-2 κουταλιές της σούπας ποιοτικό ελαιόλαδο την ημέρα. Ωστόσο, η διάρροια δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από περίπου 2-3 ημέρες. Εάν διαρκέσει περισσότερο, επικοινωνήστε με τον ειδικό μας ή τον γιατρό σας.
Μεταλλική γεύση ή ξηροστομία
Αν και αυτή η επίπτωση είναι δυσάρεστη, συνήθως υποδηλώνει μια κέτωση που λειτουργεί σωστά. Μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αφυδάτωση του σώματος και εν μέρει στην παραγωγή κετονικών σωμάτων, που φέρουν μια συγκεκριμένη μυρωδιά.
Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή ένα κλαδάκι φρέσκιας μέντας στο στόμα μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.Ασθένεια ή αδυναμία
Μέχρι την αρχή της δίαιτας, το σώμα σας ήταν συνηθισμένο στο γεγονός, ότι οι ενεργειακές του ανάγκες καλύπτονταν από υδατάνθρακες με τη μορφή άμεσα διαθέσιμης γλυκόζης. Τα κετονοσώματα, τα οποία αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες στην κέτωση, δεν είναι τόσο άμεσα διαθέσιμα και το σώμα πρέπει να κάνει κάποια εργασία για να τα χρησιμοποιήσει. Το σώμα αρχικά αντιστέκεται σε αυτό και «ζητάει» υδατάνθρακες, που θα ήταν άμεσα διαθέσιμοι. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως αδιαθεσία, ήπια αδυναμία ή πείνα. Με την ανάπτυξη της κέτωσης και τη διαθεσιμότητα κετονικών σωμάτων, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Όταν εμφανιστεί μην ξεχάσετε να καταναλώσετε τα επιτρεπόμενα λαχανικά, τουλάχιστον 500γρ. Αυτή η ποσότητα λαχανικών λειτουργεί και ως «γέμισμα» του στομάχου και αυτό θα «σβήσει» έναν από τους υποδοχείς που προκαλεί το αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, να ακολουθείτε πάντα το καθεστώς κατανάλωσης υγρών (2,5 – 3 λίτρα νερό την ημέρα).Αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου
Η ταχεία απώλεια ορμονικά ενεργού λιπώδους ιστού μπορεί κατ` εξαίρεση να οδηγήσει σε προσωρινές αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο σε ευαίσθητες γυναίκες. Θα επανέλθετε στους επόμενους δύο κύκλους το αργότερο. Εάν ο κύκλος σας είναι ακανόνιστος μετά από 3 μήνες, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.Μετά τη δίαιτα
Η απώλεια των περιττών κιλών θα είναι το πρώτο και κρίσιμο βήμα για μια συνολική αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Κατά τη διάρκεια της μείωσης, το σώμα σας θα πρέπει να συνηθίσει σε μια τακτική διατροφή και επαρκή πρόσληψη υγρών. Μετά το τέλος της δίαιτας προγραμματίστε μια τακτική αθλητική δραστηριότητα, που θα σας συντροφεύει για πολύ καιρό. Κατά τις 3 φάσεις της μείωσης, εξοικειωθείτε με τις βασικές αρχές μιας ορθολογικής διατροφής, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα αποτελέσματα που έχετε επιτύχει, μακροπρόθεσμα. Θυμηθείτε τις βασικές αρχές και να ξέρετε, ότι θα νιώσετε πολύ καλύτερα αφού χάσετε τα περιττά κιλά.
Τώρα μάθατε τι είναι η πρωτεϊνική δίαιτα, ποιες είναι οι βασικές αρχές και κανόνες της. Γνωρίζετε πώς λειτουργεί η κέτωση, τι πρέπει να ακολουθήσετε και τι να αποφύγετε.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις επιμέρους φάσεις της Keto διατροφής και τι προϊόντα κάντε κλικ εδώ