Το τελευταίο διάστημα γίνεται αρκετός λόγος για το τι είναι η ινοσιτόλη. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε βασικές στοιχεία της ινοσιτόλης καθώς και σε τι βοηθάει. Η ινοσιτόλη είναι μια ψευδοβιταμίνη η οποία λανθασμένα θεωρείται ότι είναι βιταμίνη Β (βιταμίνη Β8) και βρίσκεται φυσικά στα φυτά και στα ζώα. H ινοσιτόλη είναι κοινώς γνωστή ως μυο-ινοσιτόλη λόγω του δραστικού στερεοϊσομερούς «μυο-ινοσιτόλη». Η ινοσιτόλη έχει χημική δομή παρόμοια με τη γλυκόζη που έχει τον χημικό τύπο C6H12O6. Ας δούμε βαθύτερα τις ιδιότητες της ινοσιτόλης και τα οφέλη για την υγεία.
Η ινοσιτόλη είναι ένας υδατάνθρακας και έχει γεύση γλυκιά, αλλά η γλυκύτητα είναι πολύ μικρότερη από την κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη). Η ινοσιτόλη είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται στα διατροφικά συμπληρώματα ενώ η μυο-ινοσιτόλη είναι το προτιμώμενο όνομα. Η μυο-ινοσιτόλη χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη δομική θεμελίωση δευτερογενών αγγελιαφόρων και ευκαρυωτικών κυττάρων. Η ινοσιτόλη είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό των δομικών λιπιδίων και των διαφόρων φωσφορικών αλάτων (ΡΙ και ΡΡΙ).
Ινοσιτόλη και ανθρώπινο σώμα
Η πρωταρχική λειτουργία της ινοσιτόλης είναι να διατηρεί τα λίπη που συλλέγονται από το σώμα ιδιαίτερα στο ήπαρ. Η ινοσιτόλη προστίθεται στα ενεργειακά ποτά επειδή είναι αποτελεσματική στη μετατροπή των θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Τα υψηλότερα επίπεδα συγκεντρώσεων ινοσιτόλης εντοπίζονται στην καρδιά και τον εγκέφαλο. Η ινοσιτόλη λειτουργεί με νευροδιαβιβαστές στην κυκλοφορία μηνυμάτων. Εχει πολλά οφέλη για την υγεία όπως θα δούμε παρακάτω.
Ινοσιτόλη – Πλεονεκτήματα για την υγεία
-
Βελτιώνει τον ύπνο
Ένας απο τους βασικούς λόγους που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ είναι η υπερβολική σκέψη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αδύνατο να ξεκουραστεί και οι σκέψεις σας κρατάνε ξύπνιους. Η διαδικασία της σκέψης οδηγείται από την σεροτονίνη. Όταν τα επίπεδα σεροτονίνης είναι χαμηλά, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε και τα φυσιολογικά επίπεδα σεροτονίνης συμβάλλουν σε ποιοτικό και βαθύ ύπνο. Η ινοσιτόλη λειτουργεί πολύ καλά με την σεροτονίνη και βελτιώνεις τα επίπεδα της, προσφέροντάς σας ποιοτικό ύπνο.
Η ινοσιτόλη δεν προωθεί μόνο τα υγιή επίπεδα σεροτονίνης αλλά επικοινωνεί με τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο. Οι σωστές λειτουργίες των υποδοχέων GABA εξασφαλίζουν ότι θα διατηρήσετε τη δροσιά σας. Σε καταστάσεις υψηλότερου στρες, οι υποδοχείς GABA δεν δουλεύουν σωστά, με αποτέλεσμα την αϋπνία. Η ινοσιτόλη ελέγχει τη σωστή λειτουργία των υποδοχέων GABA και φροντίζει να καλύπτονται για να σας προσφέρουν ηρεμία.
-
Ανακούφιση από το άγχος
Πιστεύεται ότι η ινοσιτόλη είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα για το άγχος που δεν έχει πολλές παρενέργειες. Η κατανάλωση ινοσιτόλης μειώνει τα συμπτώματα άγχους – οι υποδοχείς GABA είναι ο ένοχος μαζί με τη σεροτονίνη. Οι υποδοχείς GABA είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ψυχρότητάς σας και τα εξαντλημένα επίπεδα της σας κάνουν αγχώδη. Η ινοσιτόλη λειτουργεί πολύ καλά εδώ καθώς σχεδόν μιμείται τη λειτουργία των εξαντλημένων υποδοχέων GABA και λειτουργεί ως υποκατάστατο. Ως υποκατάστατο, αντικαθιστά τους μη λειτουργικούς υποδοχείς GABA και καταλαμβάνει τον ίδιο ρόλο.Οι άνθρωποι που πάσχουν από άγχος συνήθως έχουν χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης. Η χορήγηση της βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης, αποδίδοντας έτσι μια ήρεμη διάθεση.
-
Φροντίδα μαλλιών και ανάπτυξη
Τα μειωμένα επίπεδα ινοσιτόλης επηρεάζουν τα μαλλιά και τα άτομα που υποφέρουν από πτώση των μαλλιών ή φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής ενδέχεται να παρουσιάζουν ανεπάρκεια ινοσιτόλης. Η ανεπάρκεια στα επίπεδα της ινοσιτόλης συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας αυτών των δύο λόγων:
Η διατροφή δεν περιλαμβάνει ινοσιτόλη: Η διατροφή μπορεί να είναι το κύριο πρόβλημα, καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν λαμβάνουν βιταμίνες Β καθώς και ινοσιτόλη. Η ινοσιτόλη βρίσκεται στα εσπεριδοειδή καθώς και σε άλλα φρούτα και λαχανικά. Εάν η δίαιτα δεν έχει αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τα μαλλιά σας.
Πρόσληψη καφεΐνης: Το πάρα πολύ τσάι, καφέ ή αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα ινοσιτόλης δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στα μαλλιά καθώς και άλλα θέματα υγείας.
Πλεονεκτήματα ινοσιτόλης
Η ινοσιτόλη είναι μια φυσικά απαντώμενη ουσία και έχει πολύ σπάνιες και ελάχιστες παρενέργειες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ενδέχεται να εμφανιστούν στους πρώτους χρήστες και έχουν μορφή εξανθήματος και ερεθισμού. Το ίδιο το σώμα διορθώνει αυτά τα θέματα με το χρόνο.
Οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες δεν συνιστώνται να καταναλώνουν inositol αν και δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει τις παρενέργειες.
Η ναυτία είναι μια συχνή παρενέργεια που σχετίζεται με την κατανάλωση Β-βιταμινών και μπορεί να σταθεροποιηθεί με τη χορήγηση μικρότερων δόσεων αρχικά για να συνηθίσει το σώμα.
Εκτός από όλα αυτά, η ινοσιτόλη, αν αναμιχθεί με άλλες ουσίες, μπορεί να έχει παρενέργειες, διαφορετικά είναι ένα ασφαλές συμπλήρωμα για κατανάλωση. Ο οργανισμός θα απορρίψει την υπερβολική κατανάλωση αμέσως.
Μελατονίνη: Μία ορμόνη με πολλαπλές δράσεις!
Η μελατονίνη είναι μία ορμόνη η οποία παράγεται στην επίφυση (ενδοκρινής αδένας) και βασικό ρόλο στην παραγωγή της παίζει η τρυπτοφάνη (αμινοξύ). Η μελατονίνη ορίζει τον κύκλο του ύπνου δηλαδή πότε είναι η ώρα να κοιμηθούμε και πότε να ξυπνήσουμε. Η παραγωγή της αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται από το απόγευμα, εκτοξεύεται τη νύχτα και μειώνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων πρωινών ωρών. Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό πως το φως είναι αυτό που επηρεάζει το ποσοστό παραγωγής της μελατονίνης στον οργανισμό μας. Αξίζει να σημειωθεί πως η παραγωγή της μελατονίνης μειώνεται με την πάροδο των χρόνων και αποτελεί μία σημαντική αιτία για την αϋπνία που αντιμετωπίζουν συνήθως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
- Τι σχέση έχει η μελατονίνη με την εκδήλωση της Εποχιακής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD);
Η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή είναι μία μορφή κατάθλιψης η οποία εκδηλώνεται συνήθως το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα και οφείλεται στη διαταραχή παραγωγής της μελατονίνης λόγω των μικρότερων ημερών.
- Οι πολλαπλές δράσεις της μελατονίνης:
- Καταπολεμά την αϋπνία.
- Ρυθμίζει των κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας, δηλαδή την εναλλαγή του ύπνου από τον ξύπνιο. Αυτό διαταράσσεται για παράδειγμα όταν κάποιος κάνει ένα υπερατλαντικό ταξίδι (jet-lag).
- Δρα κατά των ημικρανιών και προστατεύει απο εκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου (π.χ Αλτσχάιμερ).
- Δρα κατά της εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων καθώς αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη (HDL) και διατηρεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα (μέσω της παραγωγής Τ λεμφοκυττάρων).
- Έχει αντιοξειδωτική δράση η οποία δρα έναντι των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, ερευνάται η συσχέτιση της αντιοξειδωτικής της δράσης με την επιβράδυνση της γήρανσης.
- Σημαντικός είναι ο ρόλος της μελατονίνης σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ΙΙ καθώς φαίνεται πως επιβραδύνει την εξέλιξή του. Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν πως η μελατονίνη δρα προστατευτικά για τα κύτταρα του παγκρέατος, ενώ παράλληλα η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα μάτια και τα νεφρά από τις φθορές που προκαλεί ο διαβήτης.
- Συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με την παραγωγή ορμονών που επηρεάζουν την όρεξη. Δηλαδή άτομα που δεν κοιμούνται φυσιολογικά τη νύχτα και ο ύπνος τους διακόπτεται τείνουν να καταναλώνουν (εκείνη την ώρα) λιπαρές τροφές. Εκτός όμως την μελατονίνη που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας, υπάρχουν τροφές που την περιέχουν όπως είναι τα κεράσια, τα αμύγδαλα, ο ηλιόσπορος, οι πορτοκαλί πιπεριές, η μουστάρδα, η ντομάτα και οι σπόροι τριγωνέλλας.
- Άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, έχουν υπόταση, πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες είναι απαραίτητο να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους προτού προχωρήσουν στη λήψη συμπληρώματος.
Για φυσικά διατροφικά προϊόντα που περιέχουν Ινοσιτόλη και Μελατονίνη πατήστε εδώ.
Τα άρθρα τα βρήκα εδώ: myprotein και 2happy